Verhuizing Brussel: energie, telecom en water procedures

Ga je binnenkort verhuizen naar Brussel? Dan zal je een aantal belangrijke huishoudelijke contracten moeten overzetten naar je nieuwe adres, zoals je contract voor gas en/of elektriciteit, internet, TV en telefonie en water. Bekijk hier alle informatie over het regelen van een verhuis in of naar Brussel en de procedures die je moet doorlopen.

Verhuizing Brussel

Gratis hulp en advies voor het regelen van een verhuis naar Brussel

Hoe organiseert u een verhuis in Brussel?

Bij het organiseren van een verhuis moet je rekening houden met een groot aantal zaken, waardoor het belangrijk is om deze goed te organiseren. Zo weet je zeker dat je niks vergeet en alles goed geregeld is. 

Om je verhuis in of naar Brussel zo goed mogelijk te organiseren, adviseren we om in ieder geval rekening te houden met de volgende zaken: 

 • verhuisverlof aanvragen bij je werkgever;
 • een parkeerverzoek indienen bij de gemeente, indien van toepassing;
 • aanvragen van een adreswijziging bij Bpost, indien je dit wenst;
 • doorgeven van je adreswijziging bij je huidige gemeente;
 • inschrijven bij je nieuwe gemeente;
 • overdragen van je energie-, en telecomcontracten;
 • informeren van je waterleverancier. 

Procedures voor verhuizen energiecontract in Brussel

Een belangrijke stap die je moet ondernemen is het verhuizen van je gas- en/of elektriciteitscontract. Indien je deze stap niet op tijd uitvoert, kan het gebeuren dat de netbeheerder beslist om de energiemeters af te sluiten. Het doorgeven van een verhuis kan bij de meeste energieleveranciers via de online klantenzone of telefonisch. 

Houd er ook rekening mee dat niet alle energieleverancier actief zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het kan dus zijn dat je een nieuw energiecontract moet afsluiten bij een andere leverancier en je huidige contract moet beëindigen. Momenteel zijn ENGIE, Luminus, TotalEnergies en Bolt actief in Brussel. Om de energieleverancier te vinden die het beste bij jouw verbruik past kan je contact opnemen met onze partner CallMePower op: 02 586 21 31.

Vrij veranderen van energieleverancier in Brussel

In Brussel staan consumenten en kmo’s geheel vrij om te veranderen van energieleverancier wanneer ze dit willen, zonder dat hier een opzegvergoeding voor in rekening wordt gebracht. Je zult enkel rekening moeten houden met een opzegtermijn van één maand.

Overnamedocument energie in Brussel

Om de energiemeters over te dragen aan de nieuwe bewoners en de meters in je nieuwe woning over te nemen, dien je het energieovernamedocument in te vullen. In dit document noteer je de EAN-code van de meter, de actuele meterstanden op het moment van overdracht en alle persoonsgegevens. 

Vervolgens kan dit document worden opgestuurd naar de energieleverancier en zullen de meters worden overgedragen. Bewaar dit document tot enkele maanden na je verhuis, aangezien het overnamedocument als het officiële bewijs van de meterstanden op de verhuisdatum geldt, mocht hier ooit onenigheid over ontstaan. 

Internet, TV en telefonie regelen bij een verhuis naar Brussel

Naast het overzetten van je energiecontract, zul je ook de contracten voor internet, televisie en telefonie moeten overdragen naar je nieuwe woning. Ook voor de telecomcontracten is het aan te raden om geruime tijd van tevoren contact op te nemen met je provider voor het verhuizen van de contracten.

Voor het doorgeven van een verhuis aan je provider heb je in ieder geval de volgende gegevens nodig: 

 • de verhuisdatum;
 • het adres van de nieuwe woning;
 • de status van de lijnen (in gebruik of afgesloten);
 • de contactgegevens van de voormalige bewoners van de woning.

Het doorgeven van een verhuis naar Brussel kan bij de meeste providers online, via de klantenzone. Let op dat het niet nodig is om je huidige contracten mee te nemen naar je nieuwe woning. Als je een beter aanbod of voordeligere tarieven hebt gevonden, sta je geheel vrij om een nieuw contract af te sluiten bij een andere provider. 

Meer weten over het aanbod voor internet, TV en/of telefonie in Brussel? Onze partner CallMePower helpt je gratis bij het overstappen of beantwoorden van al je vragen op: : 02 586 21 31.

Waterleverancier en overname in Brussel

In tegenstelling tot de energie-, en telecommarkt, is er slechts één waterleverancier actief per gemeente. Het is dus niet mogelijk om de tarieven van waterleveranciers te vergelijken of over te stappen naar een ander bedrijf. De waterleverancier in alle gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is Vivaqua. 

Als je gaat verhuizen zal je de meterstanden van de watermeter door moeten geven met het overnamedocument. Het overnamedocument is te downloaden op de website van je waterleverancier. Na het doorgeven van de meterstanden, zal je een factuur ontvangen voor het daadwerkelijke verbruik.

Vervolgens zal je contact op moeten nemen met Vivaqua voor het doorgeven van je verhuis en het afsluiten van een contract op je nieuwe adres in Brussel. 

Je hebt nog steeds 2 keuzes
#1.MIJN NEST

Ontvang nieuwe panden per e-mail op basis van uw zoekcriteria

#2.BELEGGEN

Vind de exclusieve lijst van vastgoedinvesteringen met een gegarandeerd rendement.