Renovatielening Brussel?

Bent u op zoek naar fondsen om energiebesparingswerken aan uw woning in Brussel te financieren? 

Met de ecologische renovatielening profiteert u van voordelige tarieven!

Bovendien kunt u met dergelijke werkzaamheden in aanmerking komen voor 45 premies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest! Lees ons artikel om meer te weten te komen!

Wat is een groene renovatielening?

De ecologische renovatielening, ook energielening of groene lening genoemd, is een toegewezen lening waarmee u uw energiepresterende renovatiewerkzaamheden kunt financieren. Op voorwaarde dat u het gebruik van de geleende middelen kunt aantonen met offertes, bestelbonnen of facturen, krijgt u met de groene lening een betere rentevoet dan bij de traditionele renovatielening. 

Het deel van het geleende bedrag dat u dient te verantwoorden kan variëren naargelang de organisatie waar u uw groene renovatielening in Brussel afsluit. Terwijl sommigen een bewijs van gebruik van 70% van het geleende bedrag verlangen door middel van ondertekende documenten, verlangen anderen een bewijs van 80% of zelfs 100% van het geleende bedrag. 

Goed om te weten! Indien u uw lening niet wenst te verantwoorden, kiest u beter voor een persoonlijke lening. In het kader van een dergelijk krediet behoeft immers geen rechtvaardiging te worden gegeven. Ook hier is vergelijken een must: Geldbank.be biedt een persoonlijke lening vergelijker aan.

Wees voorzichtig ! Een persoonlijke lening die niet is aangetast, heeft hogere tarieven die soms tot 4 keer hoger kunnen liggen dan die van een groene lening. Voor het uitvoeren van uw energieprestatiewerken in uw woning is een groene lening dus zeker te verkiezen. 

Met een ecologische renovatielening in Brussel kunt u tal van werken financieren, zoals de installatie van fotovoltaïsche panelen, energieaudits, de isolatie van uw woning of de installatie van geothermische apparatuur.

De criteria om in aanmerking te komen voor deze werkzaamheden in het kader van een groene lening kunnen variëren naargelang de kredietverstrekkende organisaties en het is dan ook raadzaam meer informatie in te winnen alvorens uw leningaanvraag officieel in te dienen. 

Wat zijn de voorwaarden van een lening voor groene werkzaamheden?

De bedragen die kunnen worden geleend in het kader van uw ecologische werklening in Brussel kunnen variëren naargelang de kredietorganisatie waarvan u gebruik maakt. In het algemeen liggen zij echter tussen €1250 en €100.000.

Merk op dat u bij sommige banken veel meer kunt lenen. Dit is het geval bij de Cetelem bank, die een renovatielening en een ecologische renovatielening van maximaal 200.000 euro aanbiedt.

De beschikbare aflossingsperiodes, die kunnen variëren van 6 tot 120 maanden, variëren ook naargelang de kredietverstrekker en het bedrag van uw lening. Hoe hoger het bedrag van uw Groene Lening in Brussel, hoe langer de beschikbare termijnen, en vice versa.

Goed om te weten! Als u grotere bedragen over langere perioden wilt lenen, kunt u een hypotheekoplossing overwegen voor de financiering van uw werkzaamheden. 

Hoewel dit type lening onderworpen is aan talrijke procedures voor het verkrijgen ervan (hypothecaire inschrijving, onderschrijving van een schuldsaldoverzekering, enz.) en dus aan de daaraan verbonden kosten, kunt u met het hypothecair krediet vaak profiteren van een belastingaftrek en een aantrekkelijker rentevoet dan bij het klassieke krediet voor werken. Over een lange periode kunnen deze voordelen u in staat stellen de extra kosten te compenseren. 

Ecologische renovatielening in Brussel: van welke premies kunt u profiteren?

Sinds 1 januari 2022 zijn in Brussel de renovatietoelagen en de energietoelagen samengevoegd tot de RENOLUTION-subsidies.

Om u te helpen bij de financiering van uw renovatie- en energiewerkzaamheden aan uw woning, kunt u voortaan, onder bepaalde voorwaarden, genieten van 45 financiële steunmaatregelen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Deze subsidies hebben betrekking op werkzaamheden die u verricht om de gezondheid en veiligheid van uw woning te verbeteren, maar ook op werkzaamheden die u verricht om uw woning te moderniseren, meer ruimte te geven of aan te passen aan mensen met een beperkte mobiliteit. De categorieën van in aanmerking komende werkzaamheden zijn de volgende;

 • Vochtigheid: omkasting, waterdichting, behandeling tegen insecten, schimmels en zwammen.
 • Bouwplaats: steigers en bescherming.
 • Dakbedekking: dakbedekking, waterdichting, structuur, kroonlijsten, thermische isolatie, groendakbedekking, dakgoten, enz.
 • Constructiewerkzaamheden en waterbeheer: plaatsing of vervanging van afvoerbuizen, grote constructies (metselwerk, funderingen, voegwerk, platen, enz.), reparatie, plaatsing of vervanging van een regenwatertank met een capaciteit van ten minste 1000 liter per woning, permeabilisatiewerkzaamheden van de bodem.
 • Ramen en buitendeuren: reparatie en installatie.
 • Gevels: bekleding, thermische isolatie, verfraaiing, pleisterwerk, akoestische isolatie van muren.
 • Binneninrichting: plaatsing of vervanging van houten, betonnen of metalen binnentrappen, werkzaamheden ter verbetering van de toegankelijkheid van de woning voor personen met beperkte mobiliteit of een handicap, plaatsing van een fietsenstalling.
 • Akoestische en thermische isolatie: vloeren.
 • Sanitaire voorzieningen: installatie van apparatuur
 • Waterverwarming en verwarming: installatie of vervanging van een warmtepomp, lage temperatuur-radiatoren, gasboiler, enz.
 • Gecontroleerde mechanische ventilatie (CMV): installatie van een CMV met enkele of dubbele flow.
 • Elektriciteit en gas: installatie van systemen.
 • Diensten en studies: akoestische studie, ontwerp en controle door een architect, energieaudit.

Wat zijn de bedragen van deze premies in Brussel?

De hoogte van de premies die u kunt ontvangen, wordt door verschillende factoren bepaald;

 • Het belastbaar inkomen van uw huishouden,
 • De aard van de verrichte werkzaamheden,
 • De exacte locatie van uw huis.

Er zij op gewezen dat de subsidie die u wordt toegekend, niet al uw kosten zal dekken. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest streeft er echter naar om ten minste 50% van uw werkzaamheden voor zijn rekening te nemen.

Wat zijn de voorwaarden voor de toekenning van de Brusselse premies?

Om voor deze financiële steun in aanmerking te komen, moet aan twee belangrijke voorwaarden worden voldaan;

 • Uw woning is meer dan 10 jaar oud en is gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
 • De werkzaamheden in uw woning moeten worden uitgevoerd door vakmensen die BTW-plichtig zijn en ingeschreven zijn bij de KBO (De Kruispuntbank van Ondernemingen)

Hoe vraagt u een premie aan in Brussel?

Sinds de invoering van deze RENOLUTION-premies moeten alle aanvragen voor financiële steun verlopen via het elektronisch loket van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: IRISbox

Bon à savoir ! Vous pouvez également procéder à la simulation du montant de vos primes sur la plateforme IRISbox.

Je hebt nog steeds 2 keuzes
#1.MIJN NEST

Ontvang nieuwe panden per e-mail op basis van uw zoekcriteria

#2.BELEGGEN

Vind de exclusieve lijst van vastgoedinvesteringen met een gegarandeerd rendement.