ImmoBrussels.be >> Blog

Hoe een huis huren in Frankrijk op lange termijn?

Een huis huren in Frankrijk op lange termijn kan een ontmoedigende taak zijn. U moet bijna evenveel documentatie verzamelen als voor een hypotheek op lange termijn. Wij geven u echter enkele tips en trucs om het huren van een huis in Frankrijk op lange termijn gemakkelijker te maken.

Location longue durée logement France

Hoe vindt u een huurwoning in Frankrijk?

Om een huis op lange termijn te huren in Frankrijk, is het essentieel gebruik te maken van de diensten van een vastgoedplatform. Er zijn veel van dergelijke platforms op internet, maar u kunt het beste een onafhankelijk vastgoedplatform gebruiken dat gespecialiseerd is in langetermijnverhuur. Het vastgoedplatform biedt een aantal nuttige functies, zoals een zoekmachine. Meestal is het mogelijk om het type woning, het budget, de geografische ligging en zelfs het aantal kamers te selecteren! Sommige agentschappen, zoals Rentola, bieden ook de mogelijkheid om op de hoogte te worden gebracht zodra een woning die aan bepaalde voorwaarden voldoet op de vastgoedmarkt verschijnt.

Wat zijn de voorwaarden voor het huren van een huis in Frankrijk op lange termijn?

Voor een langdurige huur heeft de makelaar of verhuurder het recht u te vragen bepaalde documenten te verstrekken, zoals

  • een fotokopie van uw identiteitsbewijs (nationale identiteitskaart, paspoort);
  • een of meer bewijzen van adres: elektriciteits-, gas-, internet- of telefoonrekening
  • één of meer bewijzen van inkomen: laatste 3 loonstroken,
  • arbeidsovereenkomst, aangifte inkomstenbelasting;
  • laatste huurbewijs.

De Franse wetgeving regelt strikt het huurdossier dat de eigenaar-verhuurder (of het vastgoedkantoor) mag vragen voor de verhuur van de woning.

Uw inkomen moet minstens drie keer de huurprijs inclusief kosten bedragen. Voor de huur van een huis van 1.200 euro moet u dus een minimum maandinkomen van 3.600 euro verantwoorden.

Voor een kale huur moet u minstens een maand borg betalen + de eerste maand huur. Voor een gemeubileerde huur moet u twee maanden borg betalen + de eerste maand van de huur.

Een makelaar, evenals verzekeringsmaatschappijen, mogen geen waarborgsom vragen voor de huur van een woning, behalve voor studenten. Dit betekent dat het niet mogelijk zal zijn om een hoofdelijke garantie te vragen van iemand die u kent, tenzij u student bent. Het is dus absoluut noodzakelijk dat u kunt aantonen dat u een persoonlijk inkomen heeft om de kosten van de huur te dragen.

De meeste verhuurders accepteren hoofdelijke garanties.

Wat is het budget dat nodig is om een huis in Frankrijk op lange termijn te huren?

Parijs, Lyon en Bordeaux zijn de duurste steden in Frankrijk voor onroerend goed. De huurvraag blijft hoog in bepaalde arrondissementen van de hoofdstad, zoals het 3e en 6e arrondissement, wat de prijzen opdrijft, vooral omdat de markt weinig huizen te huur aanbiedt.

Voor het huren van een huis in de stad Parijs moet gemiddeld 36 euro per vierkante meter per jaar worden gerekend, maar de prijs varieert tussen 20 en 60 euro, afhankelijk van de woonwijk en de staat van het pand. Voor een huis van 80 m² komt dit neer op een maandelijks budget (exclusief kosten) van 2.900 euro.

Het aanbod van woningen in het centrum van Lyon is nog steeds vrij laag. U zult naar de buitenwijken van Lyon moeten kijken om een huis tegen een redelijke prijs te vinden.

Als uw beroepsactiviteit het toelaat, is het waarschijnlijk beter om een huis te huren op het platteland, in Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld, op een steenworp afstand van de Middellandse Zee. U profiteert niet alleen van een betere leefomgeving, maar de prijzen zijn ook veel lager. In sommige steden in het zuiden is het nog steeds mogelijk een dorpshuis op lange termijn te huren voor minder dan 500 euro. Voor deze prijs krijgt u een oud gebouw in een drukke straat met weinig zonlicht, maar voor een paar honderd euro meer kunt u een comfortabeler huis huren met een stuk grond en zelfs een zwembad!

Lange termijn of seizoensverhuur, hoe te kiezen?

Verhuur op lange termijn biedt verschillende voordelen in vergelijking met seizoensverhuur. Het eerste grote voordeel is natuurlijk de prijs, die veel lager is dan bij een kortetermijnhuur. U wordt niet gestoord door opeenvolgende verhuizingen en het huurcontract op lange termijn biedt u optimale rechtszekerheid. De verhuurder kan de huurovereenkomst opzeggen, maar met een opzegtermijn van enkele maanden en met voorafgaande motivering van de reden van opzegging. 

Met kortetermijnverhuur kunt u echter verschillende woonwijken verkennen. U verblijft slechts enkele dagen of enkele eenheden in de accommodatie, maar het is de ideale huurvorm voor nomadische huurders.