ImmoBrussels.be >> Blog

Hoe een sociale hypotheek verkrijgen in Brussel ?

Het Brussels sociaal hypothecair krediet werd opgezet om mensen met een laag inkomen te helpen bij de aankoop van hun eerste woning. Wat zijn de voorwaarden van deze hypothecaire lening ? Hoe een sociale hypotheek verkrijgen in Brussel ? Immobrussels.be heeft de antwoorden !

Hoe een sociale hypotheek verkrijgen in Brussel ?

Wat is de sociale hypothecaire lening van het Brussels Gewest ?

Dankzij de sociale hypothecaire lening van Brussel, die door het Woningfonds wordt verstrekt, kunnen mensen met een laag inkomen voor het eerst een huis kopen. Deze lening kan worden gebruikt om een eerste huis te kopen, maar ook om te bouwen of te renoveren.

Wat zijn de voorwaarden voor de toekenning van een sociaal hypotheeklening in Brussel ?

Om in aanmerking te komen voor deze sociale lening moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan :

  • U bent een vaste inwoner van België,
  • U bezit geen andere woning in België of in het buitenland,
  • U moet de woning volledig bewonen met uw huishouden,
  • Het onroerend goed dat u wenst te verwerven is gelegen in het Brussels Gewest.

Daarnaast zijn er inkomensvoorwaarden waaraan moet worden voldaan, afhankelijk van uw gezinssituatie. Als u bijvoorbeeld twee personen ten laste hebt en een alleenstaande of een eenoudergezin bent, moet uw inkomen minder dan 71 049 euro bedragen.

Hoeveel kunt u lenen en voor hoe lang ?

Het bedrag van uw sociaal hypothecair krediet in Brussel wordt bepaald in functie van uw terugbetalingscapaciteit. Naast de aankoop- of bouwprijs van uw woning kunt u met deze lening ook bepaalde kosten financieren, zoals juridische kosten of renovatiewerkzaamheden. In bepaalde gevallen, en op voorwaarde dat het Woningfonds het verantwoord acht, kan deze sociale lening oplopen tot 120% van de waarde van uw woning.

De looptijd van de sociale hypotheek van Brussel kan tot 30 jaar bedragen. Bovendien moet u de lening volledig hebben terugbetaald voordat u 70 wordt.

Wat is de rentevoet voor een sociaal hypothecair krediet in Brussel ?

De Brusselse sociale hypotheek wordt verdeeld tegen een vaste debetrentevoet in constante of progressieve maandelijkse termijnen. Dit tarief kan, afhankelijk van uw inkomen en uw gezinssituatie, variëren van minimaal 3% tot maximaal 4,50%. Als u bijvoorbeeld twee personen ten laste heeft, kunt u een minimumtarief van 3,20% krijgen.

Met welke kosten moet rekening worden gehouden ?

Bij het afsluiten van een sociale hypotheek zijn notariskosten verschuldigd. Deze omvatten :

  • De kosten van de leningsakte, die worden berekend op basis van het bedrag dat u leent,
  • De aankoopkosten, die worden berekend op basis van de aankoopprijs van uw huis.

Bovendien, als u een huis koopt, zijn er registratierechten verschuldigd. In Brussel bedragen de registratierechten 12,5% van de aankoopprijs. Onder bepaalde voorwaarden kunt u echter een uitkering van 175.000 euro krijgen. Dit betekent een mogelijke besparing van 21.875 euro.

Let op ! Er kunnen u nog andere kosten in verband met uw lening in rekening worden gebracht. Voor meer details raden wij u aan vooraf contact op te nemen met uw notaris.

Hoe een sociale hypotheek verkrijgen in Brussel ?

Als u een sociale hypotheek in Brussel wilt verkrijgen, kunt u de volgende stappen volgen :

  1. Begin met het simuleren van uw sociale lening om uw leencapaciteit vast te stellen en de voorwaarden van uw lening te kennen (rentevoet, duur, enz.).
  2. Vul het aanvraagformulier voor de lening in.
  3. Een dossierbeheerder van het Woningfondsziet u binnen 10 werkdagen.
  4. Een deskundige in opdracht van het Woningfonds bezoekt de woning en er wordt een tweede afspraak gemaakt waarbij de inhoud van deze expertise en de gevraagde documenten worden geanalyseerd.
  5. Als uw aanvraag voor een sociale lening wordt aanvaard, ontvangt u een brief waarin de toekenning van de lening wordt bevestigd.
  6. U ondertekent de leningofferte met het Woningfonds.
  7. U ondertekent de leenakte bij een notaris.
  8. De leningsakte wordt ondertekend en het geleende bedrag wordt ter beschikking gesteld binnen de in de verkoopovereenkomst vastgestelde termijn.