ImmoBrussels.be >> Blog

Hoe krijg ik een hypotheek voor jongeren ?

Ben je jong en wil je een hypotheek afsluiten ? De Belgische overheid heeft daarvoor een speciale regeling in het leven geroepen: de jongerenlening. Hoe krijg je een hypothecaire lening voor jongeren ? Het antwoord in dit artikel !

Hoe krijg ik een hypotheek voor jongeren ?

Wat is een hypothecaire lening voor jongeren? 

In België bieden de 3 Gewesten een sociale hypotheekoplossing om jongeren in staat te stellen huiseigenaar te worden. Deze sociale leningen bieden niet alleen een lagere rentevoet, maar laten ook toe tot 100% en soms zelfs 120% van de prijs van het huis te lenen. Met het hypothecair krediet voor jongeren kan de kredietnemer dus ook de notariskosten dekken. 

Het hypothecair krediet voor jongeren in Brussel

Het sociaal hypothecair krediet van het Brussels Gewest is bedoeld voor mensen die hun eerste woning willen kopen. Met andere woorden, het is gereserveerd voor starters. Voor deze mensen kan een vastgoedkrediet tegen een gunstige rentevoet van 1,7% tot 2,5% hen in staat stellen een woning te verwerven waarvan de waarde, hoewel deze kan variëren naargelang hun gezinssituatie, tussen 384.000 en 577.000 euro moet liggen. 

Hoe krijg ik een hypotheek voor jongeren? 

Voor het verkrijgen van een hypothecaire lening is normaal gesproken een minimale eigen bijdrage van 10% vereist. De Nationale Bank van België (NBB) heeft de banken echter toestemming gegeven om leningen zonder aanbetaling te verstrekken aan 35% van hun starters. En 5% van hen kan een lening krijgen van meer dan 100% van de prijs van het huis. Als u een van deze 5% wilt zijn, moet u beginnen met het opstellen van een solide leningaanvraag. Zorg ervoor dat uw aanvraag bewijs bevat van goed financieel beheer en een stabiel inkomen.

Meer weten: lees het artikel over hypothecaire leningen voor jongeren op geldbank.be

Lagere inschrijvingskosten en korting op huisvesting

Als u een eerste koper bent, kunt u ook profiteren van andere voordelen : 

  • In Brussel bedragen de registratierechten 12,5%. Bent u echter een eerste koper met een maximale waarde van 500 000 euro, dan krijgt u een aftrek van 175 000 euro. Dit betekent dat u over deze tranche geen inschrijvingskosten hoeft te betalen.
  • Het Brussels Gewest heeft ook Citydev.brussels geïmplementeerd. Dit initiatief biedt jonge kopers een nieuwe woning aan waarbij 30% van de aankoopprijs door het Gewest wordt betaald.