ImmoBrussels.be >> Blog

Stijgende energieprijzen: huiseigenaren investeren!

Om de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden, investeren veel huiseigenaren in de verbetering van de energieprestaties van hun woning. Dit is een effectieve manier om geld te besparen en tegelijkertijd milieuvriendelijker te zijn.

Stijgende energieprijzen: huiseigenaren investeren!

Stijgende energieprijzen: huiseigenaren investeren in de energieprestaties van hun woning 

Om de almaar stijgende energiekosten het hoofd te bieden, hebben veel huiseigenaren besloten te investeren in de verbetering van de energieprestaties van hun woning. Dit is een trend die al bestond onder jongeren die zich zorgen maken over hun impact op het milieu, maar die nu, met de inflatie, door de meerderheid van de mensen wordt overgenomen. 

Een warmtepomp of een intelligente thermostaat installeren, de isolatie verbeteren of zonnepanelen installeren zijn allemaal ecologische renovatiewerkzaamheden waarmee huiseigenaren geld kunnen besparen en tegelijk hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. 

7 op 10 Belgen voorstander van energierenovatie 

De constatering is nogal positief. Niet minder dan 7 van de 10 Belgen zeggen immers dat ze bereid zijn hun woning binnen de komende 5 jaar energiezuinig te renoveren. Maar sommigen moeten nog overtuigd worden. Onder de meest genoemde redenen van degenen die nog steeds terughoudend zijn, vinden we de hoge kosten van bouwmaterialen, lange levertijden en een gebrek aan financiële middelen. Deze werkzaamheden kunnen echter op middellange termijn aanzienlijke besparingen opleveren en het is van essentieel belang dat de bevolking beter wordt geïnformeerd en bewust wordt gemaakt van het belang ervan. 

Lenen voor een betere renovatie

Om huiseigenaren aan te moedigen ecologische renovaties uit te voeren, zijn er nu specifieke leningen beschikbaar bij veel kredietorganisaties. Als de werkzaamheden die u wilt uitvoeren waarschijnlijk de energieprestaties van uw huis zullen verbeteren, kunt u een Groene Lening aanvragen. Met deze lening, ook wel energielening genoemd, kunt u profiteren van een rentetarief dat veel voordeliger is dan een traditionele lening voor werken. 

Bovendien kunt u in Brussel door het aangaan van een energielening profiteren van RENOLUTIE-premies. Deze premies gelden niet alleen voor werkzaamheden die worden uitgevoerd om de veiligheid en de gezondheid van uw woning te verbeteren, maar ook voor werkzaamheden die worden uitgevoerd om uw woning te moderniseren, aan te passen aan personen met een beperkte mobiliteit of om de ruimte ervan te vergroten.