ImmoBrussels.be >> Blog

Traplift installeren? Zo gaat het in zijn werk

Het is voor veel senioren een wens om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Als door ouderdom traplopen lastig wordt, kan een traplift een mooie uitkomst bieden. Veel mensen denken dat er een flinke verbouwing nodig is om zo’n stoellift te installeren, maar gelukkig is dat niet zo. Overweeg je om een traplift aan te schaffen? In dit artikel vertellen we wat je kunt verwachten: van levertijd tot montage en garantie.

Levertijd van een traplift

Wil jij een traplift aanschaffen, of heb je nog wat meer informatie nodig voordat je dit besluit kan maken? Je kunt dan kiezen voor een trapanalyse en een vrijblijvende offerte . Een expert vertelt je dan over de mogelijkheden en over eventuele subsidies en financieringsmogelijkheden . Zo weet je precies wat je te wachten staat.

Overal in België kun je trapliften laten leveren en installeren. De levertijd bedraagt meestal ongeveer 4 weken, al hangt het wel af van onder andere de lengte en configuratie van je trap. Een lift voor een rechte trap wordt in de meeste gevallen sneller geleverd dan eentje voor een gebogen trap. De rails moet dan namelijk op maat gemaakt worden. Ook het model traplift en de eventuele bijkomende functies kunnen van invloed zijn op de levertijd.

Traplift laten monteren

Het installeren van een traplift is heel makkelijk, de techniekers hebben er vaak maar twee tot vijf uur voor nodig. De stoellift wordt namelijk met op maat gemaakte beugels bevestigd aan de trap of aan de muur. Hier is geen uitgebreide verbouwing voor nodig. Je hoeft dus geen speciale vergunning aan te vragen. Wat is er wel nodig?

  1. Een stopcontact in de buurt: Een traplift werkt in de meeste gevallen op batterijen, maar er is wel een stopcontact nodig om deze steeds opnieuw op te laden.
  2. Voldoende hoofdruimte: Ongeacht de vorm van de traplift is er voor de installatie voldoende hoofdruimte nodig in je traphal.
  3. Obstakels verwijderen: De trap moet vrij toegankelijk zijn. Verwijder daarom alle accessoires zoals fotolijstjes en bloempotten op en langs de trap.

Tijdens de installatie kun je gewoon thuis blijven zitten. Hou wel rekening met stof, de techniekers zullen namelijk licht boren. Wees gerust, want zij ruimen altijd op als zij klaar zijn.

Garantie op trapliften

Op een traplift zit meestal zo’n 2 jaar garantie. In de garantieperiode kun je bij sommige aanbieders ook gebruik maken van een gratis garantie inspectie. Hierbij zullen experts nodige checks uitvoeren om er zeker van te zijn dat alle onderdelen nog goed werken. Is je traplift toch uitgevallen? Je kunt dan beroep doen op een storingsdienst. Trapliften die binnen de garantie vallen krijgen voorrang op deze dienst.

Het installeren van een traplift is geen ingewikkeld proces. Bovendien stopt het contact niet op het moment dat de stoellift geïnstalleerd is. Je kunt er daarom op rekenen dat je je zo lang mogelijk veilig voelt in je eigen (of nieuwe) woning.