ImmoBrussels.be >> Blog

Vastgoed steeds vaker verduurzaamd voor verhuur of verkoop

Vastgoedobjecten die op korte termijn op de markt komen, worden steeds vaker vooraf verduurzaamd. Concreet betekent dit dat eigenaren kiezen voor een verbetering van de isolatiewaarde, door bijvoorbeeld nieuwe ruiten te plaatsen of isolatiemateriaal aan te brengen onder het dak of in de spouwmuur. Het energieverbruik neemt op deze manier af. Ook het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een vastgoedobject is populair. Op deze manier kan een groot deel van de benodigde stroom zelf worden opgewekt. Niet alleen duurzaam, maar ook financieel aantrekkelijk. Besparen op de energiekosten doet men niet alleen door een pand te verduurzamen; ook de tarieven bij verschillende aanbieders van energie vergelijken is verstandig. Het geldt in het bijzonder voor huishoudens of zakelijke afnemers, die hun lopende energiecontract jaren geleden hebben afgesloten.

Vastgoed steeds vaker verduurzaamd

Tipenergieprijzen vergelijken van verschillende leveranciers is tegenwoordig heel eenvoudig. Er zijn verschillende tools die je hierbij helpen! 

Investeren in groene stroom met zonnepanelen of een kleine windmolen

Er zijn verschillende manieren om te investeren in de opwekking van groene stroom binnen vastgoed. Het meest wordt hierbij gekozen voor zonnepanelen. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen nam de laatste jaren flink toe, wat de terugverdientijd ervan verlaagd heeft. Naast zonnepanelen kan ook de investering in een kleine windmolen voor op het dak van een vastgoedobject interessant zijn.

Regels voor het salderen van stroom veranderd

De regels voor het salderen van groene stroom zijn veranderd. Het maakt dat je de opgewekte groene stroom niet 1-op-1 af mag trekken van de verbruikte hoeveelheid grijze stroom aan het eind van het jaar. Dit betekent dat het voor vastgoedeigenaren ongunstig is om een groot overschot aan groene stroom te verkopen aan de energieleverancier. Slimmer is het om deze stroom op te slaan binnen het pand. Er zijn verschillende leveranciers van batterijen, die dit mogelijk maken.

Waarde van vastgoed verhogen door te verduurzamen

Verduurzaming in de vorm van een verbetering van de isolatie van vastgoedobjecten maakt dat de waarde hiervan toe zal nemen. Het zal hierdoor makkelijker zijn de vastgoedobjecten na verloop van tijd van de hand te doen. Daarbij is het voor een potentiële huurder aantrekkelijker om een pand met een groen label te huren, dan een pand waar men maandelijks tientallen euro’s meer betaalt bij hetzelfde energieverbruik. Het verbeteren van de isolatie van vastgoedobjecten kan op verschillende manieren. Verbeter de isolatie onder het dak, breng een isolerende laag onder de vloer aan, enzovoorts.