ImmoBrussels.be >> Blog

5 tips om uw huis goed te verzekeren

Een woningverzekering is essentieel. Bij een schadegeval kunt u hiermee de schade beperken, vooral financieel. Wij adviseren u om samen te werken met een expert van Yago. Als online verzekeringsmakelaar staat hij bekend om zijn uitstekende klantenservice. Zij zullen u adviseren over de garanties die u moet afsluiten voor uw opstalverzekering om uw woning correct te verzekeren.

tips om uw huis goed te verzekeren

1° Ken uw eigendom

Om de juiste verzekeringskeuze te maken, is het noodzakelijk een dekking te vinden die aangepast is aan uw profiel en uw eigendomssituatie. Een hoofdwoning is immers niet op dezelfde manier verzekerd als een tweede woning of een huurwoning. Het is essentieel dat u de tijd neemt om uw woning, het aantal kamers, de oppervlakte en uw verwachtingen te beschrijven.

Welke verzekering beschermt de muren van uw huis?

2° De waarde van de inboedel kennen

Een basisverzekering (‘aansprakelijkheid gebouw’) kost bij alle maatschappijen ongeveer hetzelfde. U bent gedekt bij storm- of waterschade aan uw gebouw. Als de inboedel echter niet verzekerd is, zult u deze op eigen kosten moeten vervangen.

U kunt dus twee soorten verzekeringen afsluiten:

  • Diefstaldekking. Deze beschermt de inboedel tegen diefstal en vandalisme. Hiermee kunt u schadeloos worden gesteld in geval van diefstal of poging tot diefstal van uw woning. Uw diefstalverzekering is echter alleen effectief als u kunt bewijzen dat er bij u is ingebroken.
  • Inboedeldekking. Deze verzekert de inboedel tegen natuurrampen en schade veroorzaakt door de bewoner, zoals waterschade.


Het verzekeren van de inboedel van uw woning is geen overbodige luxe
. U moet hiervoor een extra premie betalen. Bij een schadegeval wordt echter niet alles tegen vervangingswaarde vergoed.

3° Rechtsbescherming kan het verschil maken bij een schadegeval!

Het is niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om een opstalverzekering. Toch kan een rechtsbijstandverzekering een echt verschil maken bij een claim. Het stelt je in staat om een contra-expertise te maken en je te beschermen tegen je huisbaas en je buren. Het voordeel, volgens onze makelaar, is dat in het kader van deze rechtsbescherming de contra-expertise wordt betaald in verhouding tot het bedrag van de schadevergoeding.

Wanneer komt rechtsbescherming in beeld?

  • Rechtsbijstandverzekering als aanvullende verzekering. Een rechtsbijstandverzekering wordt afgesloten naast andere verzekeringen (auto, brand, familie, enz.). Zij kan worden gebruikt als het geschil verband houdt met de hoofdverzekering. U kunt bijvoorbeeld rechtsbescherming aanvragen bij een autoverzekering in geval van een snelheidsovertreding
  • Rechtsbescherming als aparte verzekering. Rechtsbescherming wordt afgesloten als afzonderlijke verzekering. U bent niet afhankelijk van de hoofdverzekering (auto, brand, familie…)


Afhankelijk van uw situatie is het noodzakelijk bepaalde garanties te onderschrijven om beschermd te zijn en gemoedsrust te hebben.