ImmoBrussels.be >> Blog

De gids voor het verhuren

Wilt u uw woning verhuren? Of het nu gaat om een heel huis, een studio of een appartement, er is een bepaalde hoeveelheid informatie die u vooraf moet weten. Dit is belangrijk om uw woning met een gerust hart te kunnen verhuren.

De gids voor het verhuren

Verzamelen van de nodige documenten

Als verhuurder moet u de huurder een aantal documenten overhandigen voordat hij zijn intrek neemt. Om de bezoeker een idee te geven van de staat en de kwaliteit van de woning, moet u hem allereerst een technisch diagnosedossier overhandigen. Aan de hand van deze informatie kunnen zij onder meer de energieprestaties van het pand nagaan.

Het is ook aan te raden een opstalverzekering af te sluiten. In België wordt dit ook wel brandverzekering genoemd. Het beschermt het huis en de meubels tegen mogelijke schade. Deze schade kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Naast brand dekt het ook sneeuw, hagel, storm en vandalisme. Het omvat ook de dekking van wettelijke aansprakelijkheid. Om de meest geschikte formule te vinden, is het raadzaam een vergelijking van brandverzekeringen te maken. In de praktijk omvat de brandverzekering drie soorten dekking: verplichte dekking, aanvullende dekking en facultatieve dekking.

Als het onroerend goed in mede-eigendom is, moet de huurder een uittreksel uit het reglement van mede-eigendom krijgen. Er moet ook een inventaris van de inrichting worden opgemaakt voordat het pand wordt verhuurd. En als het pand gemeubileerd is, moet er een inventaris van het meubilair worden opgemaakt. De verhuurder moet ook een huurbewijs afgeven. Met dit document kan de huurder bewijzen dat de huur en de lasten zijn betaald.

Het opstellen van de advertentie en het regelen van bezoeken

Zodra u de nodige documenten hebt verzameld, hoeft u alleen nog maar huurders te vinden. Daartoe is het noodzakelijk uw advertentie zorgvuldig te schrijven. Het moet zeer beschrijvend zijn en de huurprijs, het bedrag van de lasten, de oppervlakte, de ligging, de oriëntatie, de verdieping, het aantal kamers en de voorzieningen van het gebouw vermelden. Voeg kwaliteitsfoto’s toe om u te helpen snel een huurder te vinden. Zo krijgen de aanvragers een concreet beeld van de te huren woning en worden onnodige bezoeken vermeden.

Vergeet niet aan te geven welke documenten u bij het bezoek moet meenemen. De bezoeker moet met name een identiteitsbewijs, een bewijs van beroepsactiviteit, een bewijs van woonplaats, enz. overleggen. Om zorgen te voorkomen, is het raadzaam de solvabiliteit van elke bezoeker zorgvuldig te analyseren en de meest geruststellende te kiezen.

Wilt u de juiste prijs bepalen voor uw huurwoning? Raadpleeg de huuradvertenties in Brussel om te weten

Uw huurinkomsten veiligstellen

Om u te beschermen tegen betalingsachterstanden en onbetaalde huur, hebt u verschillende opties. Een hoofdelijke garantie is de eerste optie die u ter beschikking staat. Dit is een document waarin iemand zich ertoe verbindt de huur van de huurder te betalen in geval van een probleem.

Voor uw gemoedsrust kunt u ook een garantie tegen onbetaalde huur afsluiten bij een particuliere verzekeraar. Met deze verzekering ontvangt u nog steeds uw huurinkomsten, zelfs als uw huurders in financiële moeilijkheden komen. Het verlost u ook van de tijdrovende en pijnlijke procedures bij onbetaalde huur.