ImmoBrussels.be >> Blog

Financiële steun voor renovatiewerken

Als u uw oude woning wilt renoveren, kunt u, onder bepaalde voorwaarden en afhankelijk van uw regio, profiteren van subsidies of een lening met 0% rente. Ontdek via Immobrussels.be welke financiële steun voor renovatiewerken beschikbaar is en wat de toekenningsvoorwaarden zijn.

Financiële steun voor renovatiewerken

Financiële steun voor renovatiewerken in Brussel

Het Brussels Gewest biedt een aantal renovatiepremies en een lening voor renovatiewerken tegen een voordelig tarief :

De RENOLUTIE-premies

De RENOLUTION premies, die sinds 1 januari 2022 van kracht zijn, omvatten 42 premies die beschikbaar zijn voor zowel uw renovatiewerkzaamheden als uw energieprestatiewerkzaamheden. Of u nu eigenaar, verhuurder of huurder bent, u kunt van deze financiële steun profiteren.

Aan de toekenning van elke premie zijn specifieke voorwaarden verbonden, zodat u deze moet controleren voordat u uw aanvraag indient.

Bovendien moet u toegang hebben tot Irisbox of Itsme en over een bankrekening in België beschikken om in aanmerking te komen. Het onroerend goed waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd moet in Brussel gelegen zijn en meer dan 10 jaar oud zijn.

Alle aanvragen voor de RENOLUTION-premies moeten worden ingediend via Irisbox, het elektronisch loket van het Brussels Gewest. Het moet worden ingediend nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd, binnen 12 maanden na de laatste factuur voor de werkzaamheden.

De EcoReno-lening

De lening EcoReno, verdeeld door het Fonds du Logement, kan gebruikt worden voor de financiering van renovatie- en energieprestatiewerken in uw woning. Of u nu huiseigenaar, toekomstig huiseigenaar of huurder bent, deze lening biedt u een globale financiering voor uw renovatiewerkzaamheden tegen een voordelig tarief van tussen de 0% en 1%.

Hoewel de lening EcoReno kan worden gebruikt voor de financiering van alle soorten werkzaamheden, kan zij, afhankelijk van de analyse van uw dossier, de vorm aannemen van een hypotheek of een consumptief krediet.

Financiële steun voor renovatiewerken in het Waalse Gewest

Het Waalse Gewest biedt ook subsidies voor renovatiewerkzaamheden en een lening tegen een voordelig tarief :

Subsidies van het Waals Gewest voor renovatiewerken

Financiële steun voor renovatiewerken in het Waalse Gewest is bedoeld voor mensen die werken willen uitvoeren om een ongeschikte woning conform te maken of om deze energie-efficiënter te maken. In dat geval hebt u toegang tot verschillende subsidies, waarvan het bedrag varieert naargelang uw situatie en de aard van de uitgevoerde werkzaamheden.

De Rénopack

Het Rénopack is een lening op afbetaling van 0% die u onder bepaalde voorwaarden kan worden toegekend om uw renovatiewerkzaamheden uit te voeren. Met het Rénopack, dat wordt verdeeld door de Société wallonne du crédit social, kunt u een bedrag tussen 1.000 en 60.000 euro lenen. Bovendien kan het in bepaalde gevallen worden gecombineerd met premies voor renovatiewerkzaamheden.

Financiële steun voor renovatiewerken in het Vlaams Gewest

Als u in Vlaanderen woont, kunt u ook verschillende financiële hulpmiddelen en een lening van 0% aanvragen :

Werkbonussen

De Vlaamse renovatiepremie, met een plafond van 10.000 euro, kan 20-30% van de renovatiewerkzaamheden ter verbetering van het volgende dekken :

  • Je dak,
  • De structuur van uw huis,
  • Uw elektrische, verwarmings- en gasinstallaties,
    Uw buitenschrijnwerk.

Als u of iemand in uw huishouden ouder is dan 65 jaar en u wilt uw woning aanpassen om deze geschikter te maken, kunt u bovendien aanspraak maken op de premie voor woningaanpassing van het Vlaams Gewest. Deze steun kan tot 50% van de kosten van de werkzaamheden dekken.

De 0% renovatielening

Het Vlaamse Gewest biedt een renovatielening van 0% aan voor energierenovaties. Als u uw woning binnen 5 jaar wilt renoveren van een laag energielabel (D, E, F) naar een hoger energielabel (A, B), kunt u tot 60.000 euro renteloos lenen.