ImmoBrussels.be >> Blog

Hoe een eerste woning kopen ?

Een eerste woning kopen is een grote financiële verplichting voor jongeren aan het begin van hun professionele loopbaan. Ontdek hoe u met een gerust hart uw eerste woning kunt kopen door de marktprijzen te analyseren, uw leencapaciteit te berekenen, rekening te houden met bijkomende kosten en een hypothecair krediet voor jongeren !

Hoe een eerste woning kopen ?

Analyse van de vastgoedprijzen

De prijzen op de vastgoedmarkt veranderen elk jaar en verschillen van regio tot regio. Kennis van deze prijzen kan u niet alleen helpen om een locatie te kiezen die past bij uw financiële mogelijkheden, maar ook om te onderhandelen over de aankoopprijs van uw gewenste woning.

Volgens Statbel, het Belgische bureau voor de statistiek, gaven de vastgoedcijfers voor het derde kwartaal van 2022 de volgende resultaten te zien :

 

Brussels

Wallonië

Vlaanderen

Gesloten of halfgesloten huis

499.000 €

180.000 € 

295.000 €

Open huis 

1.075.000 €

295.000 €

400.000 €

Flat

262.250 €

175.000 €

240.000 €

Bent u op zoek naar een huis in Brussel ? Ontdek alle vastgoedaanbiedingen te koop in dit Gewest !

Uw leencapaciteit berekenen

Bij de aankoop van uw eerste woning hoort bijna altijd een hypotheek. Het berekenen van uw leencapaciteit is daarom een essentiële stap voordat u een aanvraag indient bij een kredietverstrekker. Met deze berekening kunt u bepalen hoeveel u kunt lenen zonder een te hoge schuldenlast te riskeren.

Ontdek hoeveel u kunt lenen op basis van uw salaris door te leren hoe u uw leencapaciteit kunt berekenen !

Rekening houden met aanverwante kosten

Het is niet altijd gemakkelijk om een volledig beeld te krijgen van de aankoopprijs van een woning. Naast de aankoopprijs van de woning vergeten jonge kopers namelijk veel bijkomende kosten waarmee rekening moet worden gehouden. Deze kosten kunnen tussen 10 en 20% van de totale kosten van een woningaankoop uitmaken. Aangezien deze kosten doorgaans niet door een hypotheek kunnen worden gefinancierd, is het van essentieel belang dat u ze kent voordat u aan uw project begint.

Houd dus rekening met de volgende kosten :

  • Notariskosten,
  • Registratiekosten,
  • Verzekeringen,
  • Hypotheekkosten
  • Retributiekosten,
  • Administratieve kosten.

Deze kosten worden berekend als een percentage van de prijs van het onroerend goed of volgens de prijzen die uw geldschieter in rekening brengt.

Goed om te weten : in Brussel bedragen de registratierechten 12,5% van de prijs van het onroerend goed. Als dit echter uw eerste woning is en deze maximaal 500.000 euro waard is, kunt u profiteren van een vrijstelling van 175.000 euro. Met andere woorden, op dit deel zijn geen registratierechten verschuldigd.

Een eerste woning kopen met een jongerenlening

Als u een eerste koper bent, kunt u onder bepaalde voorwaarden genieten van het jongerenkrediet van het Brussels Gewest. Met dit krediet met een voordelige rentevoet tussen 1,7% en 2,5% kunt u tot soms 120% van de prijs van het huis lenen. Hiermee kunt u de notariskosten dekken.